16:48
02/11/2015
Cimitero Monumentale στο Μιλάνο

Cimitero Monumentale στο Μιλάνο (Ιταλία)

Η ιδέα της δημιουργίας ενός μεγάλου νεκροταφείου στο Μιλάνο ήρθε στα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα. Μετά την ανεξαρτησία από τους Αυστριακούς το 1860 γεννήθηκε η επιθυμία να χτίστει ένα μνημειακό νεκροταφείο όπου να φυλαχτούν τα λείψανα των διάσημων προσωπικοτήτων το οποίο στο Μιλάνο που να αντικαθιστά τα ανθυγιεινά νεκροταφεία που ήταν διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια. Το διαγωνισμό κέρδισε ο Carlo Maciachini (1818-1899), άγνωστο μέχρι τότε αρχιτέκτονα, ο οποίος κατάφερε να επιβληθεί στο τέλος του 1863 με μια επιτυχημένη και λειτουργική κατανομή στο σχέδιό του, σε ένα εκλεκτικό στυλ που συνδυάζει αναφορές βυζαντινού, γοτθικού και ρωμανικού ρυθμού που χαρακτηρίζεται από χρωματιστές πέτρες που εναλλάσσονται με λευκές ως το κυρίαρχο μοτίβο αυτής της ιδιαίτερης δημιουργίας του δέκατου ένατου αιώνα.

Το κοιμητήριο ξεκίνησε το 1864 και άνοιξε το 1866, έκτοτε έχει εμπλουτιστεί με πολλά γλυπτά τόσο σύγχρονα όσο και κλασικής περιόδου, όπως ελληνικοί ναοί, περίτεχνοι οβελίσκοι, και άλλα πρωτότυπα έργα, όπως μια μικρότερη έκδοση του στήλης του Τραϊανού. Για την υψηλή καλλιτεχνική αξία των γλυπτών, περιπτέρων και άλλων έργων που περιέχει, θεωρείται ένα πραγματικό «ανοιχτό μουσείο». Το 1970 έγινε μια παρέμβαση "καμουφλάζ" με μια επέκταση σε νεο-γοτθικό ρυθμό.

Το να ταφεί κάποιος στο νεκροταφείο αυτό είναι ένα είδος προνομίου μιας και προορίζεται μόνο για τα άτομα που είτε περισσότερο ή λιγότερο διάσημοι, έχουν την εξής ιδιαιτερότητα: κατά τη διάρκεια της ζωής τους, έφεραν τιμή και δόξα στην πόλη του Μιλάνου. Υπέρτατη αξία έχει μια θέση στο κεντρικό μνημείο το οποίο ονομάζεται Famedio.

Αυτό το μνημείο, το όνομα του οποίου προέρχεται από το λατινικό “Famae Aedes”, δηλαδή “Ναό της Φήμης”, αποτελεί τη κύρια είσοδος του κοιμητηρίου και πρόκειται βασικά για ένα τεράστιο κτίριο σε νεο-μεσαιωνικό στιλ από μάρμαρο και τούβλο. Το Famedio είχε αρχικά σχεδιαστεί για να είναι μια εκκλησία, ενώ από το 1870 χρησιμοποιήθηκε ως τόπος ταφής των πιο τιμημένων Ιταλών, όπως ο Alessandro Manzoni και ο Carlo Cattaneo. Το Famedio φέρει επίσης και σημαντικές αναφορές που σχετίζονται με διάσημες προσωπικότητες του Μιλάνου, ακόμα και αν έχουν ταφεί σε άλλες τοποθεσίες, όπως ο συνθέτης Giuseppe Verdi, ο τάφος του οποίου βρίσκεται στο κοντινό Γηροκομείο για Μουσικούς που ο ίδιος ίδρυσε.

Το Cimitero Monumentale είναι πραγματικά τεράστιο: με μία έκταση 250.000 τετραγωνικών μέτρων, κινδυνεύει κανείς να χαθεί στα δρομάκια του, αν και στην πραγματικότητα η κάτοψή του είναι γεωμετρική, επομένως είναι μόνο το μέγεθός του που μπορεί να σας μπερδέψει. Έτσι, αν σας ενδιαφέρει να επισκεφτείτε τους τάφους, η συμβουλή μας είναι να προμηθευτείτε ένα χάρτη, έτσι ώστε να μην περιφέρεστε άσκοπα για ώρες.

Ανάμεσα στους διάσημους που έχουν στο κοιμητήριο αυτό την τελευταία τους κατοικία, αξίζει να σημειωθεί ο Luca Beltrami (αρχιτέκτονας), ο Camillo Boito (αρχιτέκτονας, κριτικός και συγγραφέας, δημιουργός του μυθιστορήματος "Senso" που αργότερα μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον Luchino Visconti), ο Arrigo Boito (συνθέτης και στιχουργός), ο Alessandro Manzoni (συγγραφέας), o Filippo Tommaso Marinetti (ποιητής, ιδρυτής του φουτουριστικού κινήματος), η Lina Merlin (πολιτικός, υποστηρίκτρια του νόμου για το κλείσιμο των οίκων ανοχής στην Ιταλία), η Wanda Osiris (ηθοποιός, τραγουδίστρια), ο Arturo Toscanini (μαέστρος  της Ορχήστρας του Teatro alla Scala), ο Salvatore Quasimodo (συγγραφέας και ποιητής, που κέρδισε το Nobel Λογοτεχνίας το 1959). Μπορείτε επίσης να βρείτε τους τάφους της οικογένειας του Davide Campari (επιχειρηματία, δημιουργός του διάσημου απεριτίφ), καθώς και της οικογένειας Pirelli και Mondadori (εκδοτικός οίκος).

Εκτός από την γάτα Λούσι, η οποία έχει γίνει η μασκότ του νεκροταφείου, υπάρχουν πολλές ιστορίες και περίεργα που συνοδεύουν τους επισκέπτες στη βόλτα τους. Για παράδειγμα, φαίνεται ότι όταν άνοιξαν τη σαρκοφάγο του Manzoni για να τοποθετηθεί σε μια καινούργια βάση, το ταριχευμένο σώμα του συγγραφέα φάνηκε να εκπέμπει μια εκτυφλωτική ακτίνα που έμοιαζε να προβάλλεται απ 'ευθείας από τον ουρανό. Αυτή η λάμψη, όπως έγινε κατανοητό αργότερα, ήταν μόνο η αντανάκλαση του φωτός από το θόλο στην είσοδο στη γυάλινη θήκη που στέγαζε τη σωρό.

Η μοναδική του ιστορία, τα ιδιαίτερα καλλιτεχνικά μνημεία, οι διάδρομοι που περιβάλλονται από το αυτό πράσινο και την ηρεμία που διαπερνά τον τόπο, υπόσχονται να κάνουν την επίσκεψή σας μια αξέχαστη εμπειρία.

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221