Δεν υπάρχει χώρος για τους νεκρούς στο Χονγκ Κονγκ: Ιδιωτικά κοιμητήρια και λίστες αναμονής
09:37

Φυσικοί και τεχνητοί λόφοι στο Χονγκ Κονγκ σκεπάζονται με τσιμέντο - όχι για κάποια νέο επιβλητικό πρότζεκτ αλλά σε μία προσπάθεια των τοπικών αρχών να κηδεύσουν τους νεκρούς.

Στην πόλη των 1.106 τετραγωνικών χιλιομέτρων ζουν 7,3 εκατομμύρια κάτοικοι που γεννιούνται και πεθαίνουν με τους ίδιους ρυθμούς στο πυκνοκατοικημένο λιμάνι της Κίνας. Καθώς ο χρόνος περνά, αρχίζουν να δημιουργούνται σοβαρά χωροταξικά προβλήματα όχι μόνο για τους ζωντανούς αλλά και για τους νεκρούς του Χονγκ Κονγκ.

Oι τιμές γης είναι στα ύψη και θέσεις μόνιμες πάρκινγκ αγοράζονται για εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια. Πολλοί κάτοικοι δυσκολεύονται να βρουν ακόμα και προσωρινή στέγη για να ζήσουν και η στενότητα χώρου είναι εξίσου έκδηλη στην αναζήτηση τελευταίας κατοικίας. Ιδιωτικά κοιμητήρια λειτουργούν υπό ένα ιδιότυπο καθεστώς και χρεώνουν για έναν μόνιμο τάφο 36.000 δολάρια ενώ η καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ Έμι Τσο, που μελετά τα στατιστικά, λέει πως σε ορισμένες περιπτώσεις τάφοι έχουν πωληθεί και τέσσερις φορές ακριβότερα, ξεπερνώντας τα 140.000 δολάρια.

Finbarr Fallon
Finbarr Fallon
Finbarr Fallon

Οι χρεώσεις στα δημοτικά νεκροταφεία είναι χαμηλότερες αλλά όλοι οι μόνιμοι τάφοι είναι από καιρό κατειλημμένοι και στους υπόλοιπους εφαρμόζεται υποχρεωτική εκταφή στα έξι χρόνια. Οι περισσότεροι κάτοικοι επιλέγουν τελικά την αποτέφρωση των οικείων τους αλλά ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις όμως, όσοι θέλουν να τοποθετήσουν τις τεφροδόχους στους ειδικούς χώρους φύλαξης, περιμένουν ακόμα και εφτά χρόνια με τις λίστες αναμονής να είναι γεμάτες από χιλιάδες οικογένειες, λέει η Τσο.

Ο φωτογράφος Finbarr Fallon, επισκέφτηκε όλα τα αχανή νεκροταφεία του Χονγκ Κονγκ που ρίχνουν την σκιά τους μέσα στα όρια ζωντανής πόλης.

Στην τελευταία συλλογή φωτογραφιών "Dead Space" ο Fallon καταφέρνει να απαθανατίσει την ασφυκτική σχέση της πόλης με τα κοιμητήρια της. «Ήθελα να αποτυπώσω τη σχέση των ζωντανών με τους νεκρούς σε μία σύνθεση», λέει ο καλλιτέχνης.

Finbarr Fallon
Finbarr Fallon

Πρόσφατα Άρθρα 
SMS 13033
ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ
ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
 Αποστολή SMS
Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.
Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:
X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίαςόπου Χ ο λόγος εξόδου 
με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
Θα λαμβάνετε ως απάντηση:
Μετακίνηση κενό X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας
ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221