15:46
28/02/2017
Η «μούμια που ουρλιάζει» - Οι διαφορετικές εξηγήσεις γιατί είχε ανοιχτό το στόμα

Η παράδοση της μουμιοποίησης στην αρχαία Αίγυπτο ήταν από τις πιο συνηθισμένες θρησκευτικές τελετές. Το 1886 ήρθε στο φως ένα σπάνιο εύρημα που εντυπωσίασε τους αρχαιολόγους της εποχής. Μια μούμια, της οποίας το πρόσωπο είχε αποκαλυφθεί μέσα στον τάφο, βρέθηκε με το στόμα ανοιχτό. Εκατό χρόνια αργότερα, η ομάδα αρχαιολόγων που ασχολήθηκε με το εύρημα, τη «βάφτισε» η «Μούμια που Ουρλιάζει» ή «Ο Άνθρωπος Ε».
Κοντά ή πάνω στον τάφο δεν υπήρχε κανένα στοιχείο για την ταυτότητα του πτώματος. Το σπήλαιο, στο οποίο ανακαλύφθηκε βρίσκεται νότια του Καϊρου, στην περιοχή Ντειρ Αλ Μπαχρί. Σε κοντινή απόσταση βρέθηκαν άλλες 40 μούμιες που ανήκαν σε θρυλικούς κυβερνήτες της Αιγύπτου. Διαπιστώθηκε ότι αφαιρέθηκαν και μεταφέρθηκαν από την πυραμίδα, στην Κοιλάδα των Βασιλέων.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μετά τη λήξη της περιόδου Ramesside η κλοπή των μουμιοποιημένων σωμάτων και κυρίως όσων είχαν αξιώματα ήταν συνηθισμένο φαινόμενο. Από τους τάφους και τα σώματα, είχαν κλαπεί όλα τα αντικείμενα αξίας, εκτός από ένα. Τα ονόματα τους. Για το λόγο αυτό, ομάδα αιγυπτιολόγων θεωρεί ότι η «Μούμια που Ουρλιάζει» κουβαλούσε μια κατάρα ή μια τιμωρία. Η έλλειψη στοιχειών επάνω από ταφικό μνημείο θεωρούταν μεγάλη προσβολή και δείγμα έλλειψης πίστης. Δεν είναι όμως η μοναδική εκδοχή.

Μερίδα αιγυπτιολόγων ισχυρίζεται ότι είναι πολύ πιθανό, το σώμα κατά τη διαδικασία της ταφής να μην τυλίχτηκε από έμπειρο χέρι, αλλά από αρχάριους νεκροθάφτες που δεν μπορούσαν ακόμα να υπολογίσουν το πόσο σφιχτά έπρεπε να ακινητοποιήσουν το σώμα, αλλά και πόσο ασβέστη έπρεπε να χρησιμοποιήσουν, με αποτέλεσμα να χαλαρώσουν τα υφάσματα, να αποκαλυφθεί το πρόσωπο και το στόμα να μείνει ανοιχτό αφού δεν έβρισκε αντίσταση.
Ομάδα αρχαιολόγων, υποστηρίζει ότι ο «Άνθρωπος Ε» πιθανότατα ζούσε μακριά από την Αίγυπτο και σκοτώθηκε επάνω σε μάχη. Λόγω της μεγάλης απόστασης, δεν το επέστρεψαν ποτέ σπίτι του και τον έθαψαν στο σπήλαιο. Αυτή η εξήγηση όμως δεν απαντά στο ερώτημα γιατί ή μούμια είχε ανοιχτό το στόμα της. Ακόμα και έτσι, οι περισσότερες απόψεις συγκλίνουν ότι η «Μούμια που Ουρλιάζει» ήταν ένα πρόσωπο σκόπιμα καταραμένο και στην επόμενη ζωή.

Πηγή: http://www.mixanitouxronou.gr/i-moumia-pou-ourliazi-i-archeologi-ektimoun-oti-itan-gonos-aristokratikis-ikogenias-pou-kouvalouse-eonia-timoria-i-diaforetikes-exigisis-giati-iche-anichto-to-stoma-vinteo/

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221