10:06
25/03/2020
Κορωνοϊός: Ζητούνται ψυγεία για τους νεκρούς

Έκκληση στην πολιτεία να της επιτρέψει να μεριμνήσει για την επάρκεια των ψυκτικών θαλάμων για τους νεκρούς απευθύνει η Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδας, με αφορμή την κρίση του κορωνοϊού.

Με επιστολή της στο Υπουργείο Υγείας η ένωση επαναφέρει την πρόταση που είχε καταθέσει και στο παρελθόν να δοθεί με νόμο άδεια στα μέλη της να λειτουργούν ψυκτικούς θαλάμους, καλύπτοντας επί της ουσίας με δικά τους έξοδα το πρόβλημα που ήδη υπάρχει και ενδέχεται να επιδεινωθεί εξαιτίας της πανδημίας.

Όπως δήλωσε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της ένωσης, Νίκος Αγγελέτος, η νομοθετική παρέμβαση αφενός θα δώσει λύση σε ένα σοβαρό ζήτημα που εξαιτίας του κορωνοϊού έχει και υγειονομικές διαστάσεις, αφετέρου αποτελεί ένδειξη αξιοπρέπειας και σεβασμού προς τους νεκρούς, που αποτελεί και βασικό στοιχείο της παράδοσής μας.

Αναχρονιστικός νόμος
Η Ελλάδα, όπως επισήμανε ο κ. Αγγελέτος, είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη και από λίγες στον κόσμο στην οποία δεν επιτρέπεται στα γραφεία τελετών να έχουν στις εγκαταστάσεις τους ψυκτικούς θαλάμους, ώστε να διατηρηθούν οι σωροί μέχρι να πραγματοποιηθεί η ταφή.

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση που χρονολογείται από το 1978, εκτός από τα νοσοκομεία ψυκτικούς θαλάμους μπορούν να έχουν μόνο κοιμητήρια δήμων άνω των 10.000 κατοίκων. Πολλοί από αυτούς, όμως, δεν μπορούν να επωμιστούν το κόστος, με αποτέλεσμα να μη διαθέτουν επαρκή αριθμό ή να μην έχουν καθόλου. Έτσι, στο σύνολο της χώρας οι θάλαμοι δεν επαρκούν για να καλύψουν φυσιολογικό αριθμό θανάτων, πολύ δε περισσότερο ενδεχόμενη αύξησή τους εξαιτίας του κορωνοϊού.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι σε δήμους και νησιά. Πολλές πόλεις δεν έχουν καν ψυκτικό θάλαμο. Για παράδειγμα, στη Σκιάθο που μαζεύει πάνω από δύο εκατομμύρια τουρίστες τη σεζόν και συμβαίνουν κατά κόρον ατυχήματα δε διαθέτει ψυκτικό θάλαμο. Και, εάν είναι καλός ο καιρός, μπορούμε να περάσουμε τον νεκρό απέναντι με καράβι. Αν όχι, τι γίνεται;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόβλημα και σε μεγάλες πόλεις
Μεγάλες είναι οι ελλείψεις όμως και στις μεγάλες πόλεις που διαθέτουν νοσοκομείο. Για παράδειγμα, ο Βόλος των 200.000 κατοίκων έχει ψυκτικό θάλαμο με ατομικές θέσεις μόλις για οχτώ άτομα, ενώ ο δήμος διαθέτει ανοιχτό θάλαμο 20 ατόμων, που δεν πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

«Το ερώτημα είναι τι συμβαίνει εάν οι νεκροί ξεπεράσουν τους οχτώ; Προφανώς παραμένουν εκτός θαλάμου. Ανάλογη είναι η κατάσταση σε Λαμία και Κοζάνη, όπου υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού. Επιπλέον, σύμφωνα με τις οδηγίες για τον κορωνοϊό, οι νεκροί που καταλήγουν έπειτα από νοσηλεία σε ΜΕΘ πρέπει να πηγαίνουν σε ξεχωριστό θάλαμο. Κανένα νοσοκομείο, όμως, δεν έχει ξεχωριστό θάλαμο», τόνισε ο κ. Αγγελέτος.

Χωρίς κόστος για την πολιτεία
Ο πρόεδρος της ένωσης υπογράμμισε ότι τη δαπάνη για τους ψυκτικούς θαλάμους, που ανέρχεται σε περίπου 4.000 – 5.000 ευρώ για χωρητικότητα πέντε ατόμων, θα καλυφθεί από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες των οίκων τελετών, που σε ποσοστό 70% διαθέτουν ιδιόκτητες εγκαταστάσεις.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 25 μέλη στον νομό Μαγνησίας, που σημαίνει αυτομάτως 100 θέσεις. Τα μέλη μας είναι 1.000, που μεταφράζεται σε 5.000 θαλάμους», επισήμανε και πρόσθεσε ότι οι εγκαταστάσεις θα έχουν προδιαγραφές με βάση οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και μπορεί να είναι έτοιμες μέσα σε επτά με οχτώ μέρες.

«Ευχόμαστε να μη συμβεί στη χώρα μας αυτό που βλέπουμε στην Ιταλία και στην Ισπανία. Όμως, αν συμβεί, τι θα γίνει; Εμείς δίνουμε χέρι βοηθείας, αλλά πρέπει και η πολιτεία να νομοθετήσει, όπως σε όλο τον κόσμο», κατέληξε ο κ. Αγγελέτος.

Την πρόταση της ένωσης, που συνυπογράφουν το Σωματείο Γραφείων Τελετών Πειραιά, το Σωματείο Ιδιοκτητών Γραφείων Τελετών Ν. Ηλείας, το Σωματείο Ιδιοκτητών Γραφείων Τελετών Αθηνών – Προαστίων (ΣΙΓΤΑ) και το Σωματείο Επαγγελματιών Πένθιμων Τελετών Ελλάδος, προώθησε και το Επιμελητήριο Μαγνησίας με επιστολή που απηύθυνε προς τα Υπουργεία Υγείας, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, Ανάπτυξης.

ΠΗΓΗ

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221