18:34
02/08/2020
Μεγάλη επιτυχία της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος για τα έξοδα κηδείας του ΟΓΑ παρελθόντων ετών

Η Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση, να ανακοινώσει μία ακόμη μεγάλη επιτυχία για τα έξοδα κηδείας του ΟΓΑ παρελθόντων ετών.

Καθοριστική, ήταν η συνεργασία που είχε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ και Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, κ. Σπήλιος Λιβανός, με το αρμόδιο υπουργείο και με τον Αντιπρόεδρο Στ. Ελλάδος της Ένωσης κ. Χριστόφορο Τσιντζέλη.

Με τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, που ψηφίστηκε την Τετάρτη 29 Ιουλίου στη Βουλή και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 31 Ιουλίου, αποφασίστηκε να αποδοθούν τα έξοδα κηδείας για τον ΟΓΑ, από το 2015 μέχρι τη δημοσίευση του ΦΕΚ, χωρίς προσκόμιση παραστατικών πληρωμής δαπανών.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 119 του Νόμου αναφέρεται ότι:

Καταβολή εξόδων κηδείας ασφαλισμένων τ. ΟΓΑ

1. Σε περίπτωση θανάτου, ασφαλισμένου του τ. ΟΓΑ καταβάλλεται στον επιζώντα σύζυγο ή, ελλείψει αυτού, στον επιμεληθέντα της κηδείας, εφάπαξ ποσό ύψους 800 ευρώ, εφόσον έχουν κατατεθεί από την 1η.1.2015 έως τη δημοσίευση του παρόντος, τα απαραίτητα δικαιολογητικά (αίτηση, βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης του θανόντος ή της θανούσας, απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης θανάτου, τιμολόγιο του γραφείου τελετών). Για την πληρωμή δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση των παραστατικών πληρωμής των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν με εντολή και για λογαριασμό του πελάτη.

2. Στα τρέχοντα αιτήματα εξόδων κηδείας ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ, καθώς και στις υπάρχουσες εκκρεμότητες διεκπεραίωσης παλαιότερων αιτημάτων, δεν λαμβάνονται υπόψη ασφαλιστικές οφειλές του θανόντος.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Κηδειών Ελλάδος Νίκος Αγγελέτος σε δήλωσή του αναφέρει:

Τον Απρίλιο του 2019 εξέδωσε ο ΕΦΚΑ μια άδικη κι ακατανόητη εγκύκλιο για τα παραστατικά των εξόδων κηδείας και την πληρωμή αυτών για το Ταμείο ΟΓΑ με αναδρομική ισχύ από το 2015 .

Η Ένωση από την πρώτη στιγμή εναντιώθηκε στην άδικη αυτή εγκύκλιο, μέσω διαβημάτων και συναντήσεων στο υπουργείο Εργασίας και στους διοικητές του ΕΦΚΑ .

Με την αλλαγή της νέας πολιτικής ηγεσίας, υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια, με τον νέο υπουργό Εργασίας κ. Ιωάννη Βρούτση, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν. Δημοκρατίας κ. Σπήλιο Λίβανο και τον Αντιπρόεδρο Στ. Ελλάδος της Ένωσης Λειτουργών κι υπεύθυνο για το θέμα αυτό κ. Χριστόφορο Τσιντζέλη, ώστε να δοθεί μία λύση και τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ .

Θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα σε όλους τους “υγιείς” συναδέλφους λειτουργούς κηδειών, μέλη μη μέλη σε όλη την Ελληνική επικράτεια, Κύπρο και Γερμανία που πασχίζουν για την βελτίωση των υπηρεσιών σε καθημερινή βάση και επενδύουν σοβαρά κεφάλαια στις επιχειρήσεις τους ότι, είμαστε στο πλευρό σας και ότι είμαστε κοντά σε σημαντικές αλλαγές, με τον κλάδο μας να γυρίζει σελίδα και να εναρμονίζεται, σε διεθνής πρότυπα.

Όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο προσπαθειών της Ένωσης Λειτουργών, προκειμένου το ιερό λειτούργημα που επιτελούμε, να κερδίσει την ανάλογη θέση που του αρμόζει στην ελληνική κοινωνία και να καθαριστούν οι “κόπροι του Αυγεία”.

Δεν εφησυχάζουμε, ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι να ψηφιστεί το ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο που έχουμε ήδη καταθέσει από το 2015 και να “καθαρίσει” ο κλάδος.

Εμείς, δεν κάνουμε αγώνες από τον καναπέ.

Σήμερα είναι μια ημέρα νίκης, ο αγώνας συνεχίζεται”.

Να σημειωθεί ότι την Τρίτη 4 Αυγούστου 2020 στη 1 το μεσημέρι ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος Βασίλης Νιζάμης, θα έχει συνάντηση στο Υπουργείο με τον Υπουργό Εργασίας κ. Ιωάννη Βρούτση, προκειμένου να του μεταφέρει και προσωπικά τις ευχαριστίες της Ένωσης για τη επίλυση ενός χρόνιου ζητήματος με τις αποδείξεις παρελθόντων ετών για την απόδοση εξόδων κηδείας από τον ΟΓΑ.

Παράλληλα, θα του παραδώσει το σχέδιο νόμου για την τροποποίηση της νομοθεσίας και θα ζητήσει την παρέμβασή του, για να επιλυθούν διαχρονικά ζητήματα του κλάδου των λειτουργών.

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221