21:38
18/04/2021
Ο λειτουργός κηδειών παρουσιάζει το τελικό αποτέλεσμα μια αρμονικής αλληλεπίδρασης

Το γεγονός ότι ο λειτουργός κηδειών καλείται να συνεργαστεί, να εξετάσει και να παρουσιάσει μια κηδεία, αποτέλεσμα συνεργασίας και συλλογικής δουλειάς, τονίστηκε μεταξύ άλλων στο έκτο διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «Περί σκηνοθεσία κηδείας στους λειτουργούς κηδειών» που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Απριλίου 2021 από την Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος με εισηγητή τον κ. Γιώργο Μποσμαλή, Λέκτορα Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών - συνεργάτης του κολεγίου CDA της Πάφου.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος Νίκος Αγγελέτος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι “η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, αλλά και η πανδημία του κορονοϊού, έχουν οδηγήσει και τους λειτουργούς κηδειών να εναρμονιστούμε στις νέες συνθήκες και στα νέα δεδομένα που παρουσιάζονται μπροστά μας. Να πάμε ένα βήμα πιο πέρα, ακολουθώντας τεχνολογικές εφαρμογές με σεβασμό και σύνεση στο λειτούργημα που επιτελούμε”.

Μάλιστα, ευχαρίστησε γι ακόμη μία φορά το Κολέγιο CDA της Πάφου για τη σημαντική συμβολή του και την στήριξή του, στη διεξαγωγή των σεμιναρίων.

Από την πλευρά του, ο κ. Μποσμαλής, έκανε λόγο για ένα διαδραστικό λειτούργημα πρωτίστως ανθρωπιστικού περιεχομένου και δευτερευόντως επαγγελματικού – βιοποριστικού χαρακτήρα.

“Στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση, ο λειτουργός, είναι συνδεδεμένος με μη ευχάριστες καταστάσεις κι είναι ο τελικός σύνδεσμος των εκλιπόντων με τους οικείους και σε πλείστες περιπτώσεις ακόμη και το ψυχολογικό στήριγμά τους” τόνισε και συνέχισε υποστηρίζοντας ότι ο λειτουργός είναι υποχρεωμένος να ενεργεί απολύτως επαγγελματικά μη επηρεαζόμενος συναισθηματικά και με απόλυτα σεβασμό προς τον εκλιπόντα και τους οικείους του.

Ο λειτουργός κηδειών είναι αυτός που απαιτείται να φροντίζει για την αφομοίωση των επιμέρους στοιχειών και τη συνοχή αυτών και στηρίζεται στην επανάληψη μέσω μιας δεσμευτικής πειθαρχίας κι από την άλλη στην καθημερινή αναδημιουργία με μια σχετική ελευθερία.

Η διεξαγωγή της κηδείας, σύμφωνα με τον κ. Μποσμαλή, είναι μια μορφή παράστασης αλλά και ιερό μυστήριο.

Είναι ομαδική εργασία, αφού έτσι οργανώνεται, διεξάγεται αλλά και παρακολουθείται και ο κάθε συμμετέχων επηρεάζεται από τους γύρω του. Η συγκίνηση και οι ποικίλες αντιδράσεις κάθε ατόμου πολλαπλασιάζονται από τις αντιδράσεις των άλλων και λόγω της φύσης της, η κηδεία μοιάζει με δραματική θεατρική παράσταση που παράγεται ομαδικά και βιώνεται ομαδικά.

Οι φάσεις της κηδείας, αφορούν στην προπαρασκευή, στη σχεδίαση, τον προγραμματισμό, την οργάνωση, τον έλεγχο, τη διεξαγωγή, την υλοποίηση, την κατεύθυνση και τον συντονισμό.

Μετά την τελετή, χρειάζεται διαχείριση εμπειρίας του πελάτη κι εσωτερικό έλεγχο (εταιρική εικόνα, φήμη, ταυτότητα).

Σύμφωνα με τον καθηγητή “Όλες οι ενέργειες απαιτείται να είναι μελετημένες και επεξεργασμένες, τυποποιημένες και διαλειτουργικές, ευέλικτες και αναπροσαρμοζόμενες κι απόλυτα επαγγελματικές. Το τελικό αποτέλεσμα να είναι απόλυτα αισθητικό και σύμφωνο κατ’ ελάχιστον με τις προσδοκίες του πελάτη – απαιτείται ένα επαγγελματικό “σκηνοθετημένο σχέδιο”.

Το κατά περίπτωση ανθρώπινο δυναμικό θα πρέπει να συνεργαστεί για τη διαδικασία και θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν, τα οικονομικά μέσα, μηχανήματα, υλικά, πληροφορίες, οι μέθοδοι διεξαγωγής και ο χώρος διεξαγωγής και τα γνωστικά αντικείμενα”.

Σε μια κηδεία συμμετέχουν, ο λειτουργός κηδειών, ο νεκρός και οι οικείοι, το κοινό, οι συναφείς συνεργάτες, ο θρησκευτικός λειτουργός, οι δημόσιοι λειτουργοί κατά περίπτωση και τα ΜΜΕ.

Η όλη διαδικασία παραμένει στην ευαισθησία και στη μνήμη των συγγενών και ταυτόχρονα επιβιώνει έμμεσα μέσα από την αισθητική και τη δεκτικότητα του κοινού που συμμετέχει.

Ο λειτουργός κηδειών είναι και σκηνοθέτης ή καλύτερα ένα δημιουργός ετεροκαθορισμένος αφού δεσμεύεται από το έργο, από το προσωπικό του γραφείου, από τα τεχνικά και οικονομικά μέσα, από τους χώρους που του διατίθενται κι από τον διαθέσιμο χρόνο.

Κυρίως όμως δεσμεύεται από τους οικείους και τον κοινωνικό περίγυρο του εκλιπόντα, γιατί οφείλει να αποτελεί τη “συνδετική γέφυρα” ώστε να εξασφαλιστεί η τελική συνοχή.

Ο λειτουργός σχεδιάζει, οργανώνει, συντονίζει και παρουσιάζει μια παράσταση το τελικό αποτέλεσμα μιας αρμονικής αλληλεπίδρασης - χημικής ένωσης . Η κάθε παράσταση, δεν μπορεί να είναι ακριβώς η ίδια. Η κάθε κηδεία είναι ανεπανάληπτη, καθώς διαφοροποιούνται πάντα τα βασικά στοιχεία της χημικής ένωσης.

Η σκηνοθεσία είναι μια περίπλοκη διαδικασία. Η τελετή από μόνη της εκφράζει κι αποπνέει μια δραματικότητα. Η μοναδικότητα της κηδείας συνιστάται στο ότι είναι ανεπανάληπτη και ο ρόλος του κοινού διαδραματίσει σοβαρό ρόλο.

Κλείνοντας, ο κ. Μποσμαλής, τόνισε ότι το βασικό στοιχεία είναι να υπάρχει νομοθεσία για την οποία πρέπει να παλέψουν οι λειτουργοί κηδειών.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος, κ. Αγγελέτος, ευχαρίστησε τον κ. Μποσμαλή, επισημαίνοντας ότι “Στόχος των σεμιναρίων της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος είναι η συνεχής επιμόρφωση των λειτουργών κηδειών. Μέσα από τα εργαλεία που έχουμε, εξελισσόμαστε όχι μόνο ως επαγγελματίες αλλά και ως άνθρωποι”.

Ευχήθηκε Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σε όλους, ενώ το επόμενο διαδικτυακό σεμινάριο, προγραμματίζεται μέσα στον Μάιο, όπου εισηγητής θα είναι ο Δρ. Χάρης Νεοκλέους καθηγητής του Κολεγίου CDA της Πάφου.

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221