15:20
28/01/2016
Πώς θα μπορούσαμε να αποφύγουμε σοβαρές αιτίες θανάτου

Το «τρίγωνο του κακού τρόπου ζωής», δηλαδή η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα και η παχυσαρκία εξαιτίας της ανθυγιεινής διατροφής, είναι οι τρεις κυριότερες αιτίες θανάτων παγκοσμίως. Ωστόσο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με την αλλαγή των συνηθειών και συμπεριφορών, επισημαίνει διεθνής επιστημονική έρευνα.
Με δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση «The Lancet», οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Στατιστικών Υγείας του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σιάτλ, με επικεφαλής τον δρα Κρίστοφερ Μάρεϊ, πραγματοποίησαν έρευνα-αξιολόγηση σε 79 διαφορετικούς κινδύνους θανάτου σε 188 χώρες.
Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης ήταν ότι οι παράγοντες κινδύνου για θανάτους και ασθένειες σε ολόκληρο τον πλανήτη, από τη ρύπανση του αέρα έως το ανασφαλές νερό, μπορούν να αποφευχθούν. Πρώτη στη λίστα είναι η υπέρταση, καθώς ευθύνεται για 10,4 εκατ. θανάτους διεθνώς το 2013 και από το 1990 το ειδικό βάρος της στη θνησιμότητα αυξήθηκε κατά 49%, ενώ είναι πιο επικίνδυνη για τους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.
Η υγιεινή διατροφή
Επίσης γίνεται ειδική αναφορά στην υγιεινή διατροφή, καθώς οι θάνατοι που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, αν οι άνθρωποι ζούσαν πιο προσεκτικά και υγιεινά, εκτιμώνται σε σχεδόν 31 εκατομμύρια το 2013 έναντι 25 εκατ. το 1990. Έένας στους πέντε θανάτους παγκοσμίως (21%) αποδίδεται σε κινδύνους που σχετίζονται με την κακή διατροφή (υπερβολική κατανάλωση κρέατος και λιπαρών, λίγα φρούτα και λαχανικά κ.λπ.).
Σύμφωνα με τον δρα Κρίστοφερ Μάρεϊ, «υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες να βελτιώσουμε την υγεία των ανθρώπων, αποφεύγοντας ορισμένους κινδύνους όπως το κάπνισμα, η κακή διατροφή ή η ρύπανση του αέρα».
Το μίγμα των κινδύνων που θα μπορούσαμε να αποφύγουμε αλλάζει διαχρονικά. Στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, στην λίστα των δέκα κυριότερων κινδύνων βρίσκαμε τον υποσιτισμό των παιδιών και το μη πόσιμο νερό, προβλήματα που έχουν αντικατασταθεί σήμερα από την υψηλή χοληστερόλη και την κατάχρηση του αλκοόλ.
Διαφορές μεταξύ των φύλων
Οι θανάσιμοι κίνδυνοι διαφέρουν επίσης αρκετά και μεταξύ των δύο φύλων. Το κάπνισμα και το αλκοόλ είναι μεγαλύτερα προβλήματα για τους άνδρες (δεύτερο και έκτο στη λίστα των κινδύνων αντίστοιχα), από ό,τι για τις γυναίκες (έκτο το κάπνισμα ενώ το αλλκοόλ δεν υπάρχει στη δεκάδα).
Όσον αφορά τους κυριοτερους παράγοντες απώλειας της υγείας στους ενηλίκους, είναι ανάλογοι με τους κινδύνους πρόωρου θανάτου. Στην πρώτη τριάδα είναι η υπέρταση, το κάπνισμα και ο μεγάλος δείκτης σωματικής μάζας (παχυσαρκία). Οι κίνδυνοι εμφανίζουν και γεωγραφική διαφοροποίηση. Στη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αμερική η παχυσαρκία βρίσκεται στην κορυφή των κινδύνων, στην Ασία η ρύπανση του αέρα είναι στην πρώτη θέση, ενώ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες προηγείται το κάπνισμα.
Τα παιδιά αντιμετωπίζουν διαφορετικούς κινδύνους έναντι των ενηλίκων, όταν για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών ο υποσιτισμός παραμένει η Νο 1 αιτία θανάτου (1,3 εκατ. θάνατοι το 2013).
Πηγή: http://www.efsyn.gr/arthro/pos-tha-mporoysame-na-apofygoyme-sovares-aities-thanatoy

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221