11:03
27/12/2015
Συνέντευξη Αλέξανδρος Χρυσικός

Αλέξανδρος Χρυσικός «Αφήσαμε να μας αντιμετωπίσουν σαν «τελευταίους»»

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας είναι η ίδια η πολιτεία», δηλώνει ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος Αλέξανδρος Χρυσικός, αρμόδιος για το Νομό Αργολίδας.
Ο κ. Χρυσικός επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω στο θέμα της καύσης σε σχέση με άλλα κράτη, και θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα, αν και ο ίδιος είναι ενάντια στην καύση. Υπογραμμίζει ότι το κράτος θα πρέπει να «προστατέψει» και να κατοχυρώσει αυτό το επάγγελμα, προσθέτοντας ότι λόγω των ελλείψεων σε ψυκτικούς θαλάμους, αναγκάζονται να γίνουν νόμιμα παράνομοι.

Από την Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος προγραμματίζεται το 2ο Πανελλήνιο Σεμινάριο με θέμα «Χειρισμός της θλίψης». Πόσο σημαντικό κρίνετε την ψυχολογική υποστήριξη στο λειτούργημά σας?

Η ψυχολογική υποστήριξη στο λειτούργημα μας κρίνεται αναγκαία και απαραίτητη. Η κάθε περίσταση χρειάζεται διαφορετικό τρόπο ψυχολογικής υποστήριξης, χωρίς ωστόσο να γίνεται από επαγγελματίες ψυχολόγους. Πιστεύω ότι ο κάθε ένας μας, λειτουργώντας ανθρώπινα κατά πρώτον και έχοντας και τις σχετικές γνώσεις περί ψυχολογίας κατά ένα βαθμό, θα μπορέσει να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την οικογένεια ανάλογα με το περιστατικό της. Η θέση μας είναι λεπτή σε καθένα από τα περιστατικά και γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να γίνεται όσο το δυνατότερο ανθρώπινα και όχι καθαρά επαγγελματικά. Θα πρέπει να ερχόμαστε και εμείς οι ίδιοι στην θέση των ανθρώπων αυτών και να σκεφτόμαστε πως θα θέλαμε να μας αντιμετωπίσουν ανάλογα.

Ποια είναι η θέση για το θέμα της καύσης? Θα πρέπει να δημιουργηθούν αποτεφρωτήρια στην Ελλάδα?
Για το θέμα της καύσης πιστεύω ότι έχουμε μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη. Ήδη θα έπρεπε να έχει γίνει ένα αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα. Αν και προσωπικά είμαι αντίθετος στο να καίγονται οι σοροί τον ανθρώπων. Αλλά αυτό σας λέω και πάλι είναι προσωπική μου άποψη και σε καμία σχέση δεν θα ήθελα να μην σεβαστώ ή να επηρεάσω τις απόψεις τον υπολοίπων ανθρώπων.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας?

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας, είναι η ίδια η πολιτεία. Δεν εννοείται εν έτη 2016 η πολιτεία να μην προστατεύει τον κλάδο μας. Μας αντιμετωπίζουν σαν να έχουμε το πιο χειρότερο και άσχημο επάγγελμα. Δεν μπορεί να κατοχυρώσει τα δικαιώματα και τις αξίες μας. Θα πρέπει να μας σεβαστούν παραπάνω απ' ότι νομίζουν οι ίδιοι. Αυτό που ασκούμε, δεν είναι ένα τυχαίο επάγγελμα, είναι λειτούργημα και πολύ σοβαρό. Θα πρέπει να υπάρχει αυστηρότερος έλεγχος στα καινούργια γραφεία που ανοίγουν, αλλά και στα υπάρχοντα. Σήμερα ο καθένας μπορεί να ανοίξει ένα γραφείο τελετών νοικιάζοντας μόνο το γραφείο και βγάζοντας την άδεια. Νεκροφόρα νοικιάζει από άλλον, φέρετρο παίρνει από άλλον και ου το κάθε εξής ώστε να διεκπεραιώσει την τελετή. Δεν θα πρέπει να δίνονται άδεις εφόσον δεν πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί Δήμοι είναι αυτό της έλλειψης ψυκτικών θαλάμων. Ποια είναι η κατάσταση στην περιοχή σας?

Στην περιοχή μας υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τους ψυκτικούς θαλάμους. Έχουμε δύο νοσοκομεία (Άργος, Ναύπλιο).Το μόνο νοσοκομείο που έχει δύο θέσεις ψυγείου και δυο θέσεις κατάψυξης είναι του Άργους, αλλά εδώ υπάρχει και η ειρωνεία. Δεν μπορεί να φιλοξενήσει νεκρό, παρά μόνο εάν πεθάνει μέσα στο ίδιο το νοσοκομείο. Και η κατάσταση επιδεινώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Εφόσον δεν υπάρχουν θέσεις σε υποχρεώνει να παραλάβεις τον νεκρό εντός λίγων ωρών από τον θάνατο και να τον βάλεις σε δικό σου ψυγείο. Άλλη μία ειρωνεία, αφού ο νόμος μας απαγορεύει να έχουμε ψυκτικούς θαλάμους στα γραφεία μας.
Απ'οτι καταλαβαίνετε μας αναγκάζουν όλους να γίνουμε νόμιμα παράνομοι.
Στο δε νοσοκομείο του Ναυπλίου δεν υπάρχει ψυκτικός θάλαμος παρά μόνο στο κοιμητήριο Ναυπλίου δύο θέσεις όπου λειτουργεί μόνο η μία. Φανταστείτε, ολόκληρη Αργολίδα να έχει τρεις θέσεις. Τα σχόλια δικά σας.

Πως πιστεύετε ότι μπορούν να παταχθούν τα παράνομα γραφεία τελετών που υπάρχουν πανελλαδικά?

Τα παράνομα γραφεία τελετών μπορούν να παταχθούν, μόνο με την βοήθεια της πολιτείας. Θα πρέπει να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι σε όλα τα υπάρχοντα και νέα γραφεία. Ακόμα, θα πρέπει οι καινούργιες άδειες να δίνονται μετά από κάποιες προϋποθέσεις που θα πληροί το γραφείο. Δεν είναι δυνατόν κάποιος να επενδύει μεγάλα ποσά, ώστε να φτιάξει μία σοβαρή επιχείρηση και να έρχονται να ανοίγουν μερικοί χωρίς κεφάλαιο και εργαλεία και να παίρνουν τις δουλειές.

Γιατί η Πολιτεία θεωρείτε ότι έχει αφήσει «στην τύχη του» τον κλάδο σας τόσα χρόνια, όταν μάλιστα ο σχετικός Νόμος έχει να τροποποιηθεί εδώ και δεκαετίες?

Δεν πιστεύω ότι φταίει μόνο η πολιτεία που ο κλάδος μας έχει μείνει στην τύχη του εδώ και χρόνια. Φταίμε και εμείς οι ίδιοι, που αφήσαμε να μας αντιμετωπίσουν σαν «τελευταίους». Στο εξωτερικό να ξέρετε δεν υπάρχει αυτή η αντιμετώπιση που υπάρχει εδώ. Εκεί, σε σέβονται και σε βλέπουν σαν λειτουργό, ενώ εδώ από παλιά υπάρχει άλλη ιδεολογία της Πολιτείας προς το επάγγελμά μας. Ο νόμος έχει να τροποποιηθεί χρόνια και όποτε αλλάζει πάει προς το χειρότερο. Βλέπε (Οι νεκροφόρες οχήματα πολυτελείας).
Πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει ριζικά η αντιμετώπιση της κοινωνίας προς εμάς. Θα πρέπει να αλλάξουν και οι νόμοι. Νεκροφόρες, ψυκτικοί θάλαμοι, φέρετρα κ.λ.π

 

Ποιοι θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι οι στόχοι της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών?
Η Ένωση θα πρέπει να προσπαθήσει, έτσι ώστε η πολιτεία να κάνει ριζικές αλλαγές. Θα πρέπει να μας κοιτάξουν παραπάνω και να κατοχυρώσουν το επάγγελμά μας. Ως Ένωση θα πρέπει να συνεχίσουμε τους αγώνες μας, ώστε να «καθαρίσει» το επάγγελμα μας από τους μπαταξήδες και ταυτόχρονα να επιβραβευτούν αυτοί που αξίζουν. Θα πρέπει να συνεχίσουμε τα σεμινάρια με σκοπό την ακόμα πιο μεγάλη επιμόρφωση επάνω στο επάγγελμα μας και τέλος εάν και εφόσον μπορεί να πείσει την πολιτεία να ιδρύσει μία σχολή με απώτερο μέλλον.

Μπορούν οι νέοι άνθρωποι να εμφυσήσουν νέες ιδέες και πρακτικές στο λειτούργημα αυτό?

Πιστεύω πολύ στους νέους, καθώς και εγώ νέος είμαι και κάποιοι είχαν πιστέψει σε εμένα στην αρχή της σταδιοδρομίας μου. Όλοι οι νέοι έχουν φρέσκες ιδέες και πρακτικές διαφορετικές με τους πιο παλιούς. Αυτές βέβαια, θα πρέπει να αρμόζουν πάντα στο λειτούργημα μας και στον άνθρωπο.

Κλείνοντας θα ήθελα να θυμίσω μία φράση, την οποία μου έμαθε ο πατέρας μου όταν πρωτοξεκίνησα και την έχω πάντα «πυξίδα» και «φάρο». «Σεβασμός στον νεκρό».
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΡΥΣΙΚΟΣ
ΓΕΝ.ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 13
ΝΑΥΠΛΙΟ
[email protected]
[email protected]
facebook.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΡΥΣΙΚΟΣ
Γραφείο τελετών χρυσικός-καραφωτιάς
https.www.xrisikos-karafotias.gr

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ON-LINE
ΤΗΛ +302421.105126
Θα μας βρείτε :

FAX: (+30) 24211 02092
Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ 2 – ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38221